61 72 14 52 info@tid-balance.dk

10 madvarer til at blive stressfri.

1. Jordbær

Indholdet af C-vitamin er kæmpestort i jordbær. Og nogle undersøgelser dokumenterer, at dette vitamin kan reducere niveauet af stresshormoner samtidig med at det styrker immunforsvaret. 

Et enkelt studie foretaget blandt mennesker med højt blodtryk, viste, at både blodtryk og kortisolniveauet (kortisol er et stresshormon) vendte hurtigere tilbage til normal for de deltagere, der tog C-vitamin inden en stressende opgave.

2. Blåbær

Blåbær er fyldt med C-vitamin og antioxidanter. Meget beskyttende. De giver dig den søde smag uden at du får uhæmmet lyst til sukker, eller blodsukkeret svinger.

3. Spinat

Spinat er meget rig på magnesium og kan hjælpe hvis du lider af hovedpine og træthed, som også er nogle af de mange symptomerne på stress. 

Græskarkerner og mandler er også gode kilder til magnesium. Magnesium er godt når man skal bevare roen. Det modvirker angst.

4. Fede fisk

For at holde stressen i skak, skal du sørge for at spise fed fisk. Omega-3 fedt, som findes i fisk som laks og tun, kan forhindre stress og beskytte mod hjertesygdomme samt humørsvingninger som depression og PMS. 

 Spis fisk mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg. I alt skal du gerne have 350 gram fisk om ugen. Heraf ca. 200 gram fed fisk som fx laks, ørred, makrel og sild. Alle former for fisk tæller med, også fiskefrikadeller, frossen fisk, fisk på dåse som torskerogn, tun og makrel samt skaldyr som rejer og muslinger.

Valnødder indeholder også omega3 fedtsyrer som er godt for hjernen. Og hvis man føler sig anspændt.

5. Komplekse kulhydrater

Alle kulhydrater tilskynder hjernen til at producere serotonin. For at få en konstant mængde af dette ’velbehag/godt humør stof’ er det bedst at spise komplekse kulhydrater, som fordøjes langsomt. Et godt valg er fuldkorns morgenmadsprodukter, fuldkornsbrød og –pasta samt havregryn. Komplekse kulhydrater hjælper med til et stabilt blodsukkerniveau.

6. Pistacienødder

Pistacienødder kan afstresse mennesker med diabetes og dermed reducere deres risiko for hjertekar-problemer.

Det viser en undersøgelse fra Penn State University, hvor forskere har testet hvordan pistacienødder påvirker flere grupper diabetes-patienters helbred og velvære.

“Hos voksne med diabetes mindsker to portioner pistacienødder per dag hindringen af blodstrømmen under stress og forbedrede hjernens kontrol med hjertet,” siger Sheila G. West, der er professor i bioadfærds- samt helbreds- og ernæringsvidenskab.

7. Grøntsager

Sprøde, rå grøntsager er virkelig godt. At tygge selleri- eller gulerodsstænger hjælper med at løse din kæbe, som kan være helt låst fast af spændinger. En spændt kæbe kan være udtryk for stress og give hovedpine.

8. Mandler

Mandler er propfulde af gode vitaminer. Der er E-vitaminer, som støtter immunsystemet, plus en række B-vitaminer, som gør kroppen mindre sårbar under stresspåvirkninger, der kan føre til depression. Spis en daglig håndfuld.

9. Avokado

En af de bedste måder at reducere højt blodtryk på er at få nok kalium. Avokadoer er proppet med kalium, så en omgang guacamole kan være et godt alternativ, hvis din stress får dig til at trænge til en fed snack.

10. Grøn te

Undersøgelser peger på, at grøn te kan hjælpe dig med hurtigere at komme dig efter en stressende oplevelse. En undersøgelse sammenlignede mennesker, som dagligt drak fire kopper te i seks uger med mennesker, der drak noget, de troede, var te.

De ’rigtige’ te-drikkere følte sig roligere og havde lavere niveau af stresshormonet kortisol efter en stressende situation. Med kaffe gælder det modsatte – koffeinen i kaffe kan booste stresshormonerne og øge blodtrykket.

 

Katja Feilberg, juli 2018

Luk menu