61 72 14 52 info@tid-balance.dk

 

200 g frosne ærter
2 spsk creme fraiche
1 spsk olivenolie
3 spsk citronsaft
1 tsk hørfrø

Hæld kogende vand over ærterne og lad dem stå et par minutter. Hæld vandet fra. Blend ærterne med stavblenderen. Tilføj de øvrige ingredienser og blend igen.

Serveres i stedet for sovs. Passer godt som tilbehør til det meste varme mad, især fisk.

 

Derfor er ærtepureen supersund:

Ærter er en af naturens største kilder til protein. Ærter indeholder derudover en stor mængde kostfibre, som er gode for fordøjelsen.

Ærter indeholder meget K-vitamin, som er godt for knoglerne.

Og så er der masser af jern og folinsyre i ærter. Begge dele er godt for blodet.

Slutteligt er ærter propfyldte med antioxidanter og C-vitamin – så de styrker immunforsvaret.

 

Olivenolie indeholder mange enkelt-umættede fedtsyrer, og er desuden rig på E-vitamin. Køb altid koldpresset ekstrajomfruolivenolie – det er olien fra den første presning, hvor vitaminindholdet er størst. Den er desuden fremstillet uden opvarmning, hvilket også beskytter vitaminerne. Flere studier har vist, at olivenolie faktisk er endnu sundere for hjerte-kar-systemet end frugt og grønt. Olivenolie kan modvirke dannelsen af blodpropper, sænke det skadelige kolesterol og hæmme betændelse. Det er kombinationen af antioxidanterne, E-vitaminet og det sunde enkelt-umættede fedt, der giver de mange gavnlige virkninger. Olivenolie har i øvrigt en evne til at øge nedbrydningen af fedt i fedtcellerne – så selvom olien består af fedt, nedsætter den mængden af fedt i kroppen!

 

Hørfrø indeholder en masse gavnlige stoffer – i særdeleshed omega-3, men også magnesium, folinsyre og planteøstrogen. Hvis du spiser hele hørfrø, får du dog ikke glæde af det alt sammen – frøene vil passere hele gennem tarmsystemet (hvor de dog vil gøre gavn som fibre). Så ønsker du fuld effekt af dine hørfrø, skal du knuse eller blende dem. Hørfrø er virkelig powerfood, som virker gavnligt for kredsløbet, hæmmer betændelse og studier viser at 20 gram knuste hørfrø om dagen kan sænke kolesteroltallet lige så effektivt som visse typer medicin. Planteøstrogenet i hørfrø virker som beskyttelse mod brystkræft og prostatakræft og kan mindske problemer ved overgangsalderen. Og dertil må man huske at spise knuste hørfrø, hvis man af den ene eller anden grund ikke spiser fisk, for at få nok omega-3.

Luk menu