61 72 14 52 info@tid-balance.dk

Det er vigtigt at dyrke motion, også når man er stresset. Men det må aldrig være hård motion, da det forværrer din stresstilstand.

Når du dyrker motion sker der mange positive ting – fx øges forbrændingen, iltoptaget forøges og hjertet, muskler og knogler bliver styrket. Men der produceres også et højt niveau af stress-hormoner som adrenalin og kortisol (ved meget høj belastning – for at få kroppen op i tempo) hvilket er lidt det samme der sker, når du er stressbelastet.

En krop der er stresset ændrer sig fysisk pga. overbelastningen, og når det har stået på i for lang tid, brænder stresshormon-systemet sammen. Dette medvirker til at produktionen af stresshormonerne falder, og du bliver overfølsom over for stressorer. Derfor kan en stresset krop ikke tåle højt gearet motion, før den er tilbage i sit normale stressleje. Sådan undgår du at motion forværrer din stress.

Når du i en længere periode har været meget stresset, skal kroppen først og fremmest restituere. Kroppen skal hvile og have fred. Derudover er det vigtigt, at du lærer at håndtere din krops spændingstilstand. For mange kan en enkelt tanke medvirke til at spændinger i musklerne øges. Derfor giver det god mening at lære, hvordan du via dine tanker kan gå ind og være med til at påvirke musklernes spændinger. Her er meditation og mindfulness godt.

Flere råd til dig der vil motionere uden at forværre stressen:

  • Acceptér, at du har et andet udgangspunkt til at motionere end én, der ikke har stress.
  • Acceptér, at du nemmere føler dig træt og udmattet. Respekter dét, og handl derefter.
  • Pres ikke dig selv for hårdt.
  • Støt dig selv i at du vælger den motionstype, der er bedst for dig. Når din krop og dit sind siger stop – er det vigtigt, at du lytter og overholder dine grænser.
  • Motionér, så du føler velvære og pres kun dig selv, når du føler du er afspændt og klar til fysisk udfordring.
  • Vid, at selv om du ved du kan præstere mere, at din største præstation lige nu er at finde balancen til at sætte et mål – og så kun lige gå til lidt under målet.
  • Vær opmærksom på det sted, du befinder dig mentalt og fysisk lige nu.
  • Giv slip på ur, tid, dato og intervaller.

Pas godt på dig selv, vær din egen bedste ven – og husk, motion skal føles godt, sundt og rigtigt.

 

Katja Feilberg, juli 2018.

Luk menu