61 72 14 52 info@tid-balance.dk

Et par ord om at gå og et par meditationer.

(Hvis du vil lytte i stedet for at læse)

 

Hvad enten du bare har mange bolde i luften,- måske begyndende tegn på at du har lidt for travlt, og du har svært ved at slappe af eller sove, – eller du har måske haft så meget for travlt, at du er sygemeldt med alvorlige symptomer : Så er det godt for sjæl og for krop at gå en tur i naturen.

Hvis du er sygemeldt.

Hvis du er sygemeldt med alvorlige symptomer, er det bedst at give kroppen mulighed for rolige, afslappende bevægelser, samtidig med at du er nyder den friske luft, blæst, regn eller sol, – lyden af træerne, trafikken, børnene der leger eller bare bølgerne der slår ind på stranden.

Du skal ikke præstere, du skal ikke slå rekorder, du skal bare nyde at gå en tur og suge til dig af sanseindtryk. Mentalt bliver du samtidig mere groundet og rolig.

Det kan være en udfordring, at give sig selv lov til at gå en tur i lokalområdet, når man er sygemeldt. Selvom vi godt ved, at vi helst skal gøre helbredende ting,- så vi snart bliver raske igen – er der mange sygemeldte der får ubehagelige tanker om, hvad andre mon tænker om dem,- at det er flovt at være sygemeldt, og at det ikke er rimeligt at “jeg går her og måske endda nyder naturen et øjeblik”. Det kan også være svært og angstprovokerende i det hele taget at gå ud.

Så selvom jeg siger til dig, at de tanker er negative stress- og bekymringstanker, og at de ikke har noget med virkeligheden at gøre, er det ikke sikkert det hjælper dig lige nu.

To gode råd for at komme igang er at du aftaler med en god ven, kæreste, nabo eller familiemedlem til at hente dig og gå en tur sammen med dig, – så du kommer afsted – eller tag bilen og kør ud til stranden eller en nærtliggende skov og gå en tur der, så du ikke møder naboer eller kolleger, eller begge dele.

Hvis du “bare” har lidt for travlt.

Hvis du  stedet “bare” har travlt, føler dig urolig og overloadet, trænger til lidt ro offline, er en gå tur morgen eller aften en god motion og en god strategi til få det bedre.

Hvis du har mulighed for det, er en spadseretur i frokostpausen eller bare 10 minutter i løbet af arbejdsdagen godt til at klare hjernen lidt.

Hvis du er midt i et vanskeligt projekt, en svær dialog,- så hold en pause og gå en tur.

Gåture.jpg

Hvad har det med mindfulness og meditation at gøre? 

At gå er beroligende fysisk og mentalt. Når vi er under pres, er det godt at finde tilbage til mental balance.
Du giver dig selv muligheden for at mærke, hvordan du selv har det, få et åndehul og lidt tid til dig selv, før du vender tilbage til de krav familie, arbejde, jobcenter eller andre stiller til dig.
Mindfulness er bl.a. at give dig selv lov til at mærke hvordan du har det lige nu, og praktisere øvelser der giver dig mental ro. Mindfulness er også at vende tilbage til kroppen.

Rytmen i at gå, er helt perfekt til samtidig at meditere, og det er en dejlig måde at meditere på for mange, – især for dem, der har svært ved at sidde stille. Derfor kan gående meditationer også være en god måde at starte op på, hvis du har lyst til at stifte nærmere bekendtskab med mindfulness og meditation.

Her er et par forslag til meditationer:

1.Start med at stå stille et øjeblik og mærk begge fødder på jorden. Mærk hvor du lægger din vægt,- på tæerne, på hælen eller på hele foden. Mærk hvordan din krop hviler og stoler på fødderne og på jorden.
Denne her gåtur er uden noget mål, du skal ingen steder hen. Du skal bare fokusere på følelsen i kroppen af at gå.

Løft så din højre fod og sving den fremad, sæt den ned på jorden,- og når den lander løfter du venstre fod, svinger den og lander, og så er højre fod allerede gået fremad,- og sådan fortsætter du – at gå er en fantastisk måde, at bruge kroppen på. Du skal blive ved med et stykke tid at have dit fokus på, at løfte, svinge, sætte, løfte, svinge, sætte,- men uden at støde ind i noget! og uden at gå så langsomt at du falder. Bliv ved i 5-10 minutter og se om du kan få åndedrættet til at følges med “løfte, svinge, sætte”- rytmen. Mærk hvordan hele kroppen følges med dine fødder, ben og hofter.

Brug meditationen 6 ud af 7 dage de næste par uger og mærk forskellen i kroppen og mærk, hvordan din relation og oplevelse af kroppen forandrer sig. Brug lydfilen og prøv meditationen.

2. Brug dine sanser, mens du går. Fokuser på lyde f.eks. Læg mærke til alle lyde, læg mærke til hvordan alle lyde begynder, stopper eller klinger af igen,- imens er andre lyde måske begyndt, eller noget overdøver måske det første du lytter til,- læg mærke til lydene uden at hæfte forklaringer eller vurderinger på,- lad det bare være lyde der kommer, og lyde der forsvinder. Der er lyde omkring dig, vinden, træer, vandet eller fra andre mennesker og trafik, –  og der er lyde indeni dig selv. Du laver også lyde, når du går – i græsset, grene knækker under dine fødder, eller du lægger måske mærke til lyden af din egen vejrtrækning.

Brug din opmærksomhed – som en lommelygte der bare lyser på noget – til at følge lydene, og til at lægge mærke til, at der også er stilhed mellem lyde. Du skal ikke regne ud, hvor lydene kommer fra, og du skal ikke forholde dig til, om du kan lide dem eller ej. Bare betragt.

Og så – inden 10 sekunder er din opmærksomhed et andet sted henne, – der er tanker i hovedet, der stjæler din opmærksomhed, og du fortaber dig i dem.

Så tager du – venligt – lommelygten/ opmærksomheden tilbage til lydene. Det gør du hver gang opmærksomheden er blevet afledt af tankerne til huskelister, bekymringer, glæder og forventninger.

Når du gør lige nøjagtig det, – at føre din opmærksomhed tilbage til det fokus du har lige nu, nemlig lydene- så reducerer du den del af hjernen der skaber tankemylder-tomgangs-bekymringstanker. Det er fitness for din hjerne og ønsker du den effekt skal du træne i mange gange i flere uger.

Prøv det, så vender jeg tilbage og følger op på din træning i en anden blogpost.

Meditation 1:

Meditation 2:

 

Birthe Hansen, august 2018

Luk menu